creating moments

City Guide Warschau

Algemeen

-Warschau heeft twee vliegvelden: Chopin Airport (10 km naar het Centrum) en Modlin Airport (40 km naar het Centrum). Er vliegen verschillende vluchtmaatschappijen vanaf beide vliegvelden in Nederland. De vluchttijd is ongeveer twee uur. 

-Polen heeft de Zloty als valuta. Als ezelsbruggetje: Als je het bedrag in Zloty’s deelt door vier, reken je jezelf rijk in euro’s. 

-In Warschau spreken ze Pools. Helaas spreekt niet iedereen heel goed Engels, dus dit kan soms voor een taalbarrière zorgen. 

-Warschau heeft een goed openbaar vervoersnetwerk met trams, bussen en metro’s. Een ‘20 minuten kaartje’ kost ongeveer 80 eurocent. Op de website of (betaalde) app ‘Jakdojade’ kan je de meest efficiënte route opzoeken. 

-De stad heeft een publiek fietsverhuur systeem, namelijk Veturilo. Een account aanmaken kan gratis via het internet. Je zet geld op je account en daarna kan je voor een zeer lage prijs de hele dag fietsen huren op meer dan 300 plekken in de stad. Per account kan je op een moment vier fietsen huren. 

-De taxi’s in Warschau zijn zeer goedkoop, echter kan je ook makkelijk een Uber aanvragen: nog goedkoper, veilig en geen last van een taalbarrière. Voor een ritje van de ene naar de andere kant van de stad betaal je tussen de drie en vijf euro. 

-Warschau heeft een landklimaat, dit betekent dat je in bepaalde delen van het jaar te maken hebt met extreme winter- en zomertemperaturen. Ik kan je aanraden om deze stad te bezoeken tijdens de maanden april en september. 

-Warschau heeft een goede fiets-infrastructuur. Het heeft vele fietspaden en als deze niet aanwezig zijn, is het legaal om op de stoep te fietsen. 

Activiteiten 

-In de stad zijn er vele musea te vinden. Elk museum vraagt over het algemeen een kleine bijdrage als je de expositie wilt bezichtigen. Echter heeft elk museum een dag dat je er gratis een kijkje kan nemen, deze dag verschilt per museum. Voorbeelden van interessante musea zijn het ‘Polin museum’ en ‘Uprising museum’. 

-In de stad zijn er vele musea te vinden. Elk museum vraagt over het algemeen een kleine bijdrage als je de expositie wilt bezichtigen. Echter heeft elk museum een dag dat je er gratis een kijkje kan nemen, deze dag verschilt per museum. Voorbeelden van interessante musea zijn het ‘Polin museum’ en ‘Uprising museum’. 

​-De Old Town met zijn ‘New & Old Market Square’ is het meest toeristische gedeelte van de stad waar je geweest moet zijn. De Old Town kent veel kleur en bijzondere gebouwen. 

-De Koninklijke route loopt vanaf het Lazienki Park tot de Old Town. Een mooie route om (voor een deel) te fietsen of te wandelen. Op deze route zal je ook verschillende elementen van Chopin tegenkomen. 

-Het Lazienki Park is het grootste park van Warschau. Je waant je echt even in een andere wereld, buiten alle hectiek van de grote stad. Bezoek het park voor een mooie wandeling, workout of relax momentje in één van de vele gazonnen. Het park is geopend van zonsopgang tot zonsondergang. 

-In de maanden mei tot en met september vinden er elke zondag twee Chopin concerten plaats in het Lazienki Park. Om 12:00u en om 16:00u. Elke concert wordt begeleid door een andere pianist, wat telkens zorgt voor een andere belevenis. 

-In de maanden mei tot en met september vindt er in het Multimedia Fontain Park een prachtige fontein show plaats. De show vindt elke vrijdag en zaterdag plaats van 21:30u tot 22:00u (in september tussen 21:00u en 21:30u). Op andere momenten kan je de fonteinen ook bezichtigen, alleen dan zonder licht en geluid. 

-Ga fietsen aan beide kanten van de Wisla. Aan de kant van Centrum zijn er mooie aangelegde fietspaden en aan de kant van Praga zijn er wilde natuur fietspaden. Vanaf de Praga kant heb je zicht op de prachtige skyline van de stad. Je kan de rivier oversteken via de vele bruggen. 

-In het midden van de stad ligt de ‘Palace of Culture and Science’. Dit is het twee na grootste gebouw van Polen. Het is aan Warschau geschonken na de Tweede Wereldoorlog door de Russen. Het gebouw bevat verschillende restaurants, uitgaansgelegenheden, een zwembad, een bioscoop, etc. Je kan het Panorama terras bezoeken voor een kleine bijdrage. Met helder weer heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over de stad. 

-Bij Hala Mirowska bevindt zich de lokale markt. Je kan hier goedkoop vele soorten fruit, groeten, eieren, kaas, brood en vleeswaren kopen. Hou er wel rekening mee dat je hier alleen contant kan betalen en dat de verkopers bijna niet of nauwelijks Engels spreken, al is dit natuurlijk ook een uitdaging. 

-In Warschau heb je verschillende Universiteiten. De Universiteit van Warschau beschikt over een mooie Universiteitsbibliotheek en een daktuin. Deze daktuin is één van de grootste en mooiste daktuinen van Europa! De daktuin bevat veel groen en verschillende uitkijkpunten. Je kan de daktuin gratis bezoeken. 

-In het zuiden van Warschau ligt het Wilanow Paleis met daaromheen een prachtig park. In de zomermaanden komen alle bloemenperken tot bloei. Wilanow is wat verder van de stad gelegen, maar met het openbaar vervoer prima te bereiken, dan zie je gelijk ook een ander deel van Warschau. 

-In Warschau is het mogelijk om deel te nemen aan Free Walking Tours. Er zijn in totaal acht tours, waarvan zes gratis en twee betaald. Het is mogelijk om de tour in het Engels te krijgen en duurt ongeveer twee uur. Aan het eind van een gratis tour wordt er om een kleine fooi gevraagd voor de begeleider. Als je meer over Warschau wilt weten, kan ik je aanraden om er aan één of meerdere deel te nemen. 

Overnachten 

In Warschau is er een grote keuze aan hotels, appartementen, B&B’s of Airbnb’s.

Airbnb : Voor een kort of lang verblijf in Warschau. Het appartement heeft twee slaapkamers met beide drie slaapplaatsen (dus zes in totaal), een badkamer en een keuken. 
– H15 Boutique Hotel : Een mooi design hotel gelegen in het centrum met ruime kamers en een lekker ontbijt. 

Uitgaan 

-Warschau kent een groot uitgaansleven. Voornamelijk in het weekend is het nachtleven zeer bruisend. In de vele bars, cafeetjes en clubs kan je bijvoorbeeld een goedkoop biertje of wodka-mixdrankje bestellen.
-Pawilony is het studentenbarretjes gebied, gelegen aan de Nowy Swiat. Je loopt door een poort en waant je tussen de vele barretjes, cafeetjes en kroegen. 
-In de straat Mazowiecka bevinden zich de meesten clubs zoals Club Bank en Room 13. Als je de straat uitloopt richting het noorden en de Saxon Garden passeert, vind je hier ook nog een leuke club, namelijk Theatro Cubano. 
-Club Park is eigenlijk alleen belangrijk voor diegene die als student naar Warschau gaan. Op woensdagavond staat deze club namelijk vol met binnenlandse en buitenlandse studenten. Tot 00:00u wordt er gratis bier geschonken. 

Food & drinks

-In Warschau zitten de straten en winkelcentra vol met restaurantjes, cafeetjes, barretjes en kroegen. Genoeg keus dus! Tips nodig? Binnenkort komen mijn hotspots online op JustLeanne.

Wat vond jij van dit bericht?
Laat het mij weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *